Oldalak

2011. február 10., csütörtök

DARTS SULI - Felszerelés, alapszabályok















A tábla

Az I. Világháború előtt Nagy-Britanniában a pub-okban elsősorban keményfából készült táblákon játszottak, mely főként szil fából készült. Ezeket a táblákat még áztatni kellett éjszakánként, ezzel hozva helyre a játék közben okozott sérüléseket a fán. Ez egy elég macerás feladata volt a kocsmát üzemeltetőnek, de a játék hihetetlenül népszerű volt. Később a Nodor cég kifejlesztett egy új szagmentes alapanyagú táblát, mely nem aratott osztatlan sikereket.

Szizál - mező
Ekkor valaki előállt az ötlettel, hogy szizál szálakból készítsenek kisebb kötegeket, majd ezeket a kötegeket szorosan egymás mellé téve préseléssel kialakították a tabla kerek formáját, melyet egy fém gyűrűvel rögzítettek. Ez azonnal sikert aratott, mivel a nyílak csak kis mértékben, vagy egyáltalán nem tettek kárt a felületben. Az ilyen típusú tábla nagyon tartós és csak kevés karbantarást igényel. A mai tábla gyártó cégek több féle szizált használnak, melyeket főként Kelet-Afrika, Brazília és Kína termel.

Habár a mai modern táblák már szinte kivétel nélkül szizál rostokból készülnek, létezik néhány olcsóbb variáció is melyeket papírtekercsekből préselnek.

A tábla átmérőjének hivatalos mérete 17 3 / 4 hüvelyk (451 mm), melyet felosztottak 20 egyenlő cikkre, majd tovább szektorokra. Minden rész láthatóan el lett különítve fém drótokkal, vagy fém lemezekkel. A legjobb minőségű táblákon  a lehető legvékonyabbak ezek az elosztó lemezek, ezzel lecsökkentve a lehetőséget, hogy a darts nyílak az osztó lemezt eltalálva visszapattanjanak.

A szektorok legkülső részén található külső gyűrű a duplázó, kb. a szektorok derekánál található gyűrű a triplázó. A tábla közepén található két kisebb kör a külső bull és a bull.

A különböző cikkek más-más értéket kaptak, melyet a tábla külső karimáján számok jeleznek drótból – ilyenek különösen a verseny-minőségű táblák -  vagy a számok közvetlenül a táblára vannak felfestve.

Pontozás

A versenyzők felváltva dobnak körönként 3-3 nyilat. Csak annak a dobásnak van értéke, amikor a dart beleáll és benne is marad a táblában. A dobás értékét a nyíl által eltalált szektor száma adja meg.
Ha azonban a szektoron belül a dupla vagy a tripla gyűrűbe áll a dart, akkor a szektor számának a duplája vagy triplája lesz a dobás értéke.
A fenti kép a tábla felső részén található szektorok értékét mutatja. A "legértékesebb hely" ezek szerint a táblán a tripla huszas.

A külső bull 25, a bull 50 pontot ér.

Ha a nyíl a külső gyűrűn kívül áll a táblába, a dobás értéke nulla.

A tábla elhelyezése 

 

A táblától 237 cm-re kell állnia a dobónak. A tábla középpontjának magassága a talajtól mérve 173 cm (egy hat láb, vagy 183 cm magas ember szemmagassága).

 

 

 


A nyíl

Az ahogy a mai dart nyilak kinéznek nem sokban különbözik a középkoritól. Ami megváltozott az a technológia ahogyan és amilyen anyagokat felhasználva készülnek a mai dart nyilak. 
A tradícionális nyíl fából készült és pulyka tollal lett felszerelve, ezzek kb. 12 grammos súlyt is elérve.

Az acél hegyű dart-nyíl súlya átlagosan 18-26 gramm között mozog, habár az amatőr és profi versenyeken  - mint amilyen a World Series of Darts - az 50 gramm a maximum megengedett érték. A nyilak átlagos hossza 15 és 20 cm között van, a megengedett hossz pedig 30 cm. Ezeket úgy tervezték, hogy a dobás erejétől behatoljanak a nyilak a tábla rostjai közé.

A sárgaréz (brass)  nyilak a valaha készült legkönnyebb fém-nyilak. Réz és cink ötvözetéből készülnek, mivel mindkettő nagyon képlékeny fém, ezzel lehetővé téve a könnyen alakíthatóságot. A kezdő játékosoknak általában ezt ajánlják, mert olcsó és könnyű vele megtanulni és kialakítani a dobó-technikát.

A nikkel-ezüst (nickel-silver) nyilak valójában nikkel, cink és réz ötvözetéből készülnek. Ezek átlagos keménységű nyilak és elsősorban közepes szintű játékosoknak ajánlottak,  illetve azoknak akik csak kikapcsolódásképpen szeretnének játszani. Ezek valamivel drágábbak, mint a sárgarézből készültek és ahogyan a súlyuk nő, úgy a méretük is.

A volfrám (tungsten) nyilak nikkel és volfrám ötvözetéből készülnek, így lehetővé téve, hogy egy rendkívül tartós nyíl készüljön, mégis kisebb súllyal és karcsúbb kivitelben. Minél nagyobb az anyag nikkel-tartalma, annál olcsóbb a nyíl. A csomagoláson feltüntetett %-os érték a volfrám-tartalomra utal. Az ilyen nyilak élettertama jóval hosszabb a fenntiekénél.


A nyíl felépítése

A nyíl négy részből áll:-Nyílhegy - Külömböző hosszúsággal és bordázott, recézett kivitelben is készül.
-Markolat - Külömböző súlyban, formában, hosszúsággal és bordázattal készül.
-Szár - Külömböző hosszúságban készül műanyagból, vagy fém ötvözetből.
-Toll - Külömböző méretben és formában készül.


A Darts nyilak összeállítása minden esetben személyre szabott.




Lássuk ezt a gyakorlatban  (angolul):



Nincsenek megjegyzések: